Hatha jóga kriják

"A kötelességeinkre összpontosítsuk figyelmünket, ne azok gyümölcsére. Tegyünk mindent Isten nevében, és Ő majd gondoskodik a gyümölcsről."A „hatha” az akaraterő, itt ezt úgy kell érteni: fegyelmezett gyakorlás és cselekvés akaraterő és energia mozgósításával.A hatha jóga a gyakorlás és a tisztítás (külső- belső) útja, vagyis egy további jógaút a négy hagyományos jógaút mellett. Gyakorlatainak rendszeres végrehajtásához akaraterőre és fegyelemre van szükség, innen a hatha jóga elnevezés.·

 

HA-THA azt is jelenti, hogy hold és nap, ilyenformán a nap- és a holdelv gyakorlatok útján történő egyesítésére és összhangba hozására is vonatkozik.A hatha jóga hat tisztítási technikát, azaz shat karma kriját vagy shat karmát foglal magában. Az ászanákat és a pránajámákat, amelyek tulajdonképpen a rádzsa jógához tartoznak, nyugaton szintén a hatha jóga fogalomkörébe szokták sorolni.

 

Paramhans Swami Maheshwarananda előadása a Hatha Jóga krijákról: 1. rész (angol)

 

2. rész (angol) Megnyitom ...

 

Figyelem! Az itt bemutatásra kerülő technikákat kezdetben csak a „Jóga a mindennapi életben” rendszer valamelyik jógaoktatójának irányításával gyakoroljuk.

 

Bevezető a hatha jóga krijákhoz (angol)

 

Jóga a Mindennapi Életben Rendszer – Hatha Jóga Kriyák - online olvasható